Partnerbericht van Ceva

Serologisch onderzoek bij griep

Bloedonderzoek voor griep is een alternatief als virusisolatie niet lukt. Bijvoorbeeld bij zeugen, want die scheiden weinig virus uit, zeker als zij geënt zijn. Ook bij gelten kan het zinvol zijn. Voor de juiste interpretatie is kennis van de test belangrijk.

Voor het serologisch onderzoek voor griep wordt de hemagglutinatie remmings- (HAR) of inhibitie test (HI-test) gebruikt. Griepvirussen gebruiken het hemagglutinine (H1 en H3) om zich aan lichaamscellen zoals erythrocyten te binden. Door virus aan een druppeltje bloed toe te voegen klonteren de ery’s samen. Dit effect wordt geremd door afweerstoffen in het bloed. Hoe meer afweerstoffen, hoe hoger de verdunning (titer) waarmee nog remming kan worden verkregen. De laagste verdunning is 1:20, waarna iedere stap 1:2 verder verdund wordt (40, 80, 160, enz.). Indien bij 1:20 geen remming wordt gezien, is de test negatief / niet-aangetoond.

Belangrijk voor deze test is de overeenkomst tussen het virus dat in de test gebruikt wordt en het virus dat in het veld circuleert. Afweerstoffen zijn zeer specifiek. Het Influenzavirus muteert voortdurend, vooral hemagglutinine, juist om deze afweer te ontwijken. Het gevolg hiervan is dat het virus dat in het lab gebruikt wordt regelmatig moet worden vervangen door actuele veldstammen. Een voorbeeld hiervan is dat de GD in 2012 een nieuwe stam voor H1 is gaan gebruiken: H1-2012. Op de uitslag van IVD vindt u zelfs vier verschillende H1-stammen.

IDT-Biologika verzamelt in veel landen voortdurend griepstammen uit het veld. Deze stammen worden genetisch getypeerd (sequens) en gekweekt. Door deze stammen te gebruiken in HI-testen, kunnen wij zien of er verschil in reactie zit met de uitslagen van laboratoria. Door samenwerking met laboratoria en het ter beschikking stellen van actuele veldstammen, zorgt IDT-Biologika dat de uitslag van de HI-test goed aansluit op de situatie in het veld.

Voor meer informatie kunt u terecht bij:
Peter van der Wolf
Senior expert technical service Benelux
benelux@idt-biologika.com

Alle berichten van Ceva op Veearts.nl