Partnerbericht van Ceva

Welke desinfectiemiddelen werken tegen Salmonella?

Dit is een vraag die regelmatig terugkomt bij de aanpak van Salmonella. Daarbij is van belang onder welke omstandigheden het middel wordt toegepast. Voor het ontsmetten van hokken zijn combinatieproducten met glutaaraldehyd en formaldehyde goed.

In de aanpak van Salmonella is reinigen en ontsmetten (R&O) een essentieel onderdeel. Voor een goed resultaat is het van belang dat de hokken en gangpaden eerst goed schoongemaakt worden. Let daarbij vooral op spleten en kieren tussen roosters en onder hokafscheidingen, onder de voerbak en tegen de achterwand. Voor Salmonella is het ook noodzakelijk dat de afdeling boven de 1,5 meter hoogte ook wordt betrokken in de R&O, omdat Salmonella heel goed overleeft in stof. Als er stof op leidingen en dergelijke, en in de ventilator, blijft liggen, dan vormt dat een bron van besmetting voor de nieuwe biggen die in het hok komen.

Als de afdeling en paden dan helemaal schoon zijn, kan er ontsmet worden. Hiervoor moet de afdeling wel wat opdrogen, maar niet helemaal. Er mogen geen plassen meer op de vloeren staan. Helemaal opdrogen voor het ontsmetten is niet goed, omdat de biofilm zich door opdrogen weer sluit, waardoor de kiemen in de biofilm slecht bereikbaar zijn voor het desinfectiemiddel.

Uit recent Brits onderzoek* blijkt dat combinatieproducten met glutaaraldehyd en formaldehyde goed werkzaam zijn tegen Salmonella, mits in de juiste dosering toegepast. Kijk daarom goed op de verpakking naar het advies of vraag de leverancier. Bij het gebruik van een kan met aanzuigsysteem op een hoge druk reiniger, is het essentieel om deze regelmatig te (laten) ijken. Onderdoseren van een desinfectiemiddel doet de werking te niet en is dus weggegooid geld.

Toegelaten middelen staan op de website http://ctgb.nl/toelatingen  met PT-code PT03: Biociden voor veterinaire hygiëne-doeleinden.

* Rebecca J. Gosling et al., Efficacy of disinfectants and detergents intended for a pig farm environment where Salmonella is present, Veterinary Microbiology 204 (2017) 46–53.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

  • Dr. Peter van der Wolf
  • Senior Expert Technical Service Benelux
  • Tel.: +31646959963
  • E-mail: Benelux@idt-biologika.com
Alle berichten van Ceva op Veearts.nl