Partnerbericht van Ceva

Zeugen als bron van Salmonella

Een ruime meerderheid van alle zeugenbedrijven in Nederland is besmet met Salmonella. Deze besmetting kunnen de zeugen meegeven aan de biggen die zo de belangrijkste bron van besmetting kunnen worden voor vleesvarkensbedrijven.

In ruim de helft van de zeugenbedrijven kan Salmonella worden aangetoond in de mest. Dit is in 2009 gebleken uit Europees onderzoek.

Zeugen die besmet zijn met Salmonella, kunnen hun eigen biggen en de andere biggen in de kraamafdeling besmetten. Indien biggen worden overgelegd, neemt dit risico sterk toe. Echter, ook door kruisbesmetting via handen, vuile laarzen en instrumentarium (pigpumps, mestschuif, bezem, biggenvoerbakken, schotten, behandelbakken, enz.) kan Salmonella verspreid worden. Geen biggen overleggen en zeer strakke hygiëne tussen iedere toom bij elke handeling, kunnen deze verspreiding voorkomen.

Biggen die besmet uit de kraamstal komen, zullen deze besmetting in de afdelingen met gespeende biggen verder verspreiden. Onderzoek van de faculteit diergeneeskunde op het varkensbedrijf van de faculteit, heeft laten zien dat een Salmonellabesmetting zich binnen enkele dagen over een hele afdeling kan verspreiden. Stress door het spenen, verplaatsen en mengen van biggen stimuleert het uitscheiden en maakt de biggen extra gevoelig voor Salmonella. Andere maagdarminfecties, zoals speendiarree, en behandelingen met antibiotica kunnen de verspreiding verder stimuleren. Het gebruik van zink kan de zaak nog erger maken, want Salmonella is vaak resistent tegen zink.

Strikte all-in/all-out van kraamstallen en gespeende biggenafdelingen is daarnaast essentieel om te voorkomen dat biggen van ronde op ronde alsmaar besmet raken. Tot slot is een goede ongediertebestrijding van groot belang, want ook die kunnen Salmonella verspreiden.

Betekent dit dat het onmogelijk is om koppels biggen zonder Salmonella af te leveren? Nee, met goed management en aandacht voor al deze factoren is het prima mogelijk om koppels biggen zonder Salmonella te produceren.

Alle berichten van Ceva op Veearts.nl