Partnerbericht van Ceva

Zijn de gelten goed gevaccineerd?

Een collega had bloed getapt bij gelten, die drie keer met Respiporc Flu3 gevaccineerd waren, om te zien of deze goed gevaccineerd waren. De uitslag van de ELISA liet wisselende waarden zien. De vraag was wat dit betekende.

Als gelten hoesten na introductie in de zeugenstapel, dan is het goed om te controleren of zij goed tegen griep geënt waren. Dit kan worden gedaan door bloedmonsters te nemen, tenminste drie weken na de derde vaccinatie op 6 tot 7 maanden leeftijd.

De betreffende collega had de monsters in een Influenza A ELISA laten onderzoeken en daar kwamen sterk wisselende waarden uit. De vraag was of dit kon duiden op een veldinfectie of dat dit vaccinatiewaarden konden zijn.

Een Influenza-A-ELISA is een blocking-ELISA. Dit betekent dat lage waarden duiden op aanwezigheid van afweerstoffen en waarden boven een bepaalde grens zijn negatief. In theorie leiden meer afweerstoffen tot meer blocking en daardoor tot minder kleuromslag. Echter, dit verband is slechts beperkt, omdat er geen sprake is van titratiestappen. In een HI-test worden wel titratiestappen toegepast, waardoor er sprake is van een concentratiebepaling. Een blocking-ELISA geeft in feite alleen een aanwezig / niet-aanwezig antwoord. De vraag of er sprake was van alleen vaccinatiewaarden of waarden die wijzen op een veldinfectie, kon niet beantwoord worden.

De vraag waar de blocking-ELISA ook geen antwoord op kan geven is “Welk type griepvirus speelt een rol?” De gelten zijn met Respiporc Flu3 gevaccineerd, maar het kan heel goed zijn dat er sprake is van een infectie met pandemische griepvirussen. Voor bescherming hiertegen is vaccinatie met Respiporc FLUpan H1N1 noodzakelijk. HI-testen zijn type-specifiek en kunnen deze vraag wel beantwoorden. IDT-Biologika biedt HI-testen gratis aan. Stuur hiervoor een e-mail naar benelux@idt-biologika.com, dan ontvangt u een voucher voor het onderzoek.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
Dr. Peter van der Wolf
Senior Expert Technical Service Benelux
Tel.: +31627140942

Drs. Emile Libbrecht
Technical Service Manager Benelux
Tel.: +31646959963

Drs. Marlies Olde Monnikhof
Technical Service Manager Benelux
Tel.: +31610137767
E-mail: Benelux@idt-biologika.com

Alle berichten van Ceva op Veearts.nl