Algemeen

De juiste veeverlosser?

Bij verlening van geboortehulp is het zowel voor het kalf als de koe het meest vriendelijk als een verlosser wordt gebruikt waarmee poot voor poot kan worden getrokken.

Over het algemeen wordt aangeraden om bij geboortehulp het kalf handmatig, dus zonder mechanische hulp, het bekken in te trekken. Zo vermijd je dat te veel kracht wordt gebruikt. Niettemin is soms ondersteuning van een mechanische veeverlosser nodig. In de handel worden twee verschillende typen veeverlossers aangeboden: veeverlossers waarmee poot voor poot kan worden verlost en veeverlossers waarmee aan beide poten tegelijkertijd wordt getrokken. Maar welke veeverlosser is beter voor koe en kalf? Studies laten zien dat poot voor poot verlossen beter is tot dat de kop van het kalf volledig door de vulva heen is en de schoudergordel van het kalf dus de bekkeningang is gepasseerd (het bekken ingetrokken).

Bij poot voor poot trekken is de omvang van het kalf kleiner en hoeft er bij het intrekken minder kracht op het kalf te worden uitgeoefend. Daarmee worden zowel kalf als koe ontzien. Daarna, bij het uittrekken van het kalf, is poot voor poot trekken niet langer in het voordeel, maar het brengt ook geen schade toe. Dus wanneer je tot en met het eruit komen van kop en schouders poot voor poot hebt getrokken, kun je zonder bezwaar verder werken met de poot voor poot-veeverlosser. Wie het helemaal precies volgens het boekje wil doen, kan tijdens een weeënpauze, bij het naar buiten komen van de kop, een geboorteketting of -touwtje om de andere poot doen om vanaf dat moment aan beide poten tegelijkertijd te trekken.

Aanpassen of vervangen

Als je een veeverlosser gebruikt die aan beide poten tegelijk trekt, zou je het trekmechanisme moeten modificeren of vervangen. Zolang dat niet is gedaan, mag het poot voor poot in het bekken trekken uitsluitend met de hand plaatsvinden. Pas als de kop van het kalf volledig buiten is, mag een veeverlosser worden gebruikt waarmee aan beide poten tegelijkertijd wordt getrokken. Poot voor poot trekken kan echter ook door een langere en een kortere geboortestrop te gebruiken. De ideale veeverlosser: van roestvrij staal, met mechanisme voor poot voor poot trekken; bekkenbeugel voor goede plaatsing; instelbare trekkrachtbegrenzing (bij intrekken in het bekken maximaal 50 kg en bij eruit trekken maximaal 100 kg trekkracht).

Deze tip verscheen in Elite 4 uit 2017.

Gerelateerd

Veearts Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Blijf op de hoogte en meld u aan voor de tweewekelijkse Veearts nieuwsbrief.