Algemeen

Kalf altijd droog naar buiten

Pas geboren kalveren, die nog niet zijn opgedroogd en bij lage buitentemperaturen in een kalveriglo gelegd worden, koelen snel af.

De vacht, die net na de geboorte nog nat is van het vruchtwater, houdt een kalf niet warm. De natte haren plakken aan elkaar. Het laagje lucht tussen huid en haar ontstaat niet als de vacht nog nat is. Bij lage buitentemperaturen koelen natte kalveren dus snel af. Ze worden daardoor zwakker en drinken minder. Een verzwakt immuunsysteem en minder ontwikkeling zijn de gevolgen. Kan de vaars of koe het kalf niet drooglikken, droog het kalf dan zelf.

1. Het kalf met stro of een badhanddoek droogmaken.

2. Leg het daarna in een tochtvrije, droge ruimte onder een warmtelamp tot de vacht volledig droog is. Dat kan een eenlingbox in de jongveestal zijn, maar ook de iglo waarin je het kalf opsluit.

Een optie is natuurlijk om het kalf tijdelijk in een ruime en makkelijk te reinigen kalvertaxi te leggen. Daarbij is het wel belangrijk dat de taxi een bodem heeft waarop het kalf niet uitglijdt. Een rubbermat met zaagsel bijvoorbeeld. Zolang het kalf nat is, laat je de taxi in een warme ruimte staan. Is het kalf eenmaal droog, dan breng je het met de taxi naar de iglo of eenlingbox.

Deze tip verscheen in Elite 1 uit 2016

Gerelateerd

Veearts Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Blijf op de hoogte en meld u aan voor de tweewekelijkse Veearts nieuwsbrief.