Algemeen

Klauwverband bij Mortellaro

Bij klauwaandoeningen wordt in veel gevallen een klauwverband aangebracht na de behandeling. Koeien met Mortellaro genezen sneller als een klauwverband wordt aangelegd.

Het verband beschermt het behandelde klauwoppervlak tegen de directe omgeving en bevordert het genezingsproces doordat op de wond aangebrachte middelen langer blijven zitten en hun werking behouden. De keerzijde is dat het aangebrachte verband de groei van anaerobe bacteriën kan bevorderen. Wordt het verband niet van de klauw verwijderd, dan kunnen pijnlijke oppervlakkige wonden aan de huid ontstaan. Wel kan verband het hoogteverschil tussen de gezonde en zieke klauw verminderen. Het ‘uitvlakken’ van de klauw is nodig om de behandelde klauw meer te ontlasten. Klauwverzorgers en dierenartsen hebben hierover uiteenlopende meningen.

In een onderzoek met 80 zieke klauwen van Holstein-Frisian-koeien in ligboxenstallen, werden de klauwen van dieren met een woekerende Mortellaro-leasie (M2) schoongemaakt, bekapt en vervolgens met antibiotische spray behandeld. 50 procent van de klauwen kreeg een verband, de andere 50 procent niet. Het helingsproces en de locomotie werden gedurende 28 dagen wekelijks gemonitord. Met een digitale camera werden de leasiesgrootten gemeten.

Resultaat

Het genezingsproces verliep sneller als een verband werd aangelegd. Bovendien waren de dieren die een verband droegen ook weer eerder ‘rap’ dan de dieren zonder verband.

Bron: M. Klawitter et al., FU Berlin

Deze tip verscheen in Elite 5 uit 2017.

Gerelateerd

Veearts Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Blijf op de hoogte en meld u aan voor de tweewekelijkse Veearts nieuwsbrief.