NIEUWS


‘Euthanasiebeleid opnemen in bedrijfsgezondheidsplan’

19 mei 2022 | Premium

Ieder veehouderijbedrijf zou het euthanasiebeleid op moeten nemen in het bedrijfsgezondheidsplan. Dat is een van de aanbevelingen in de nieuwe zienswijze ‘Doden van dieren aan het licht’ van de Raad voor Dierenaangelegenheden (RDA).


RDA komt met zienswijze over doden van dieren

19 mei 2022

De Raad voor Dierenaangelegenheden (RDA) presenteerde op 19 mei zijn zienswijze ‘Doden van dieren aan het licht’. In deze zienswijze beschrijft de RDA het ‘landschap’ van het doden van zowel landbouwhuisdieren als gezelschapsdieren.


Meer kennis van darmmicrobioom big moet antibioticagebruik verder verlagen

17 mei 2022

Onderzoekers van Wageningen University & Research, universiteiten in Denemarken en de VS gaan kennis vergaren over de werking van het darmmicrobioom van biggen en hoe die kan worden verbeterd. Verbetering van het darmmicrobioom vermindert volgens de onderzoekers de kans op diarreeziekten en daarmee de behoefte aan antibiotica en de kans op antibioticaresistentie.


Johan Schefferlie nieuwe voorzitter veterinair wetenschappelijk comité CVMP

16 mei 2022

Johan Schefferlie is gekozen als voorzitter van het veterinair wetenschappelijke comité, het Committee for Medicinal Products for Veterinary Use (CVMP). De komende periode houdt het CVMP zich bezig met de toepassing en monitoring van de nieuwe Verordening diergeneesmiddelen.


Kuipers: zoönotisch risico vogelgriep is zeer beperkt

16 mei 2022 | Premium

Het vogelgriepvirus dat momenteel in Europa en ook in Nederland rondgaat heeft zoönotische eigenschappen, maar de kans op besmetting van mensen met de voorkomende stammen van vogelgriep is zeer beperkt. Dat antwoordt minister Kuipers van Volksgezondheid op Kamervragen van Esther Ouwehand van de PvdD.


België trekt ophokplicht voor pluimvee in

13 mei 2022 | Premium

Per 14 mei is het in België niet langer verplicht om pluimvee op te hokken. Dit geldt zowel voor hobby- als professionele pluimveehouders.


Canadese universiteit verdubbelt aantal plekken voor Diergeneeskunde-studenten

11 mei 2022 | Premium

De regering van de Canadese provincie Alberta heeft miljoenen verstrekt aan de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit van Calgary, zodat die de jaarlijkse inschrijving voor de studie Diergeneeskunde tegen 2025 kan verdubbelen van 50 naar 100 studenten. Daarmee wil de provincie het tekort aan dierenartsen aanpakken.


Vertrouwensloket Welzijn Landbouwhuisdieren ontving in 2021 meer meldingen

9 mei 2022 | Premium

Het aantal meldingen dat in 2021 binnenkwam bij het Vertrouwensloket Welzijn Landbouwhuisdieren is licht gestegen ten opzichte van een jaar eerder: van 104 naar 116. Voor het eerst ontving het Vertrouwensloket meer meldingen van burgers dan van erfbetreders. En er kwamen meer meldingen binnen over melkvee.