NIEUWS


Dierenarts Vera Bavinck ontwikkelt methode voor beter kippenwelzijn

18 mrt 2024

Vera Bavinck, als dierenarts werkzaam in de pluimveesector, heeft KipUP ontwikkeld, een innovatieve, wetenschappelijke methode waarmee het welzijn van legkippen objectief kan worden gemeten en verbeterd.


Grote toename grensoverschrijdend gedrag in dierenartsenpraktijken

18 mrt 2024

In 2023 ervoer 70 procent van de veterinaire professionals één of meerdere vormen van grensoverschrijdend gedrag. Dat is ruim twee keer zoveel als in een eerdere peiling in 2007 en bijna zeven keer zoveel als de gemiddelde beroepsbevolking. Dat meldt St. Anna Advies, communicatieadvies- en trainingsbureau voor de veterinaire sector.


DCO en De Herkauwerspraktijk werken samen rondom geit

11 mrt 2024

Samen sterker voor de geitenhouderij. Dat is het idee achter De Geitenpraktijk, een nieuwe samenwerking tussen Diergeneeskundig Centrum Oisterwijk en De Herkauwerspraktijk in Oss. De samenwerking is aangekondigd door vijf initiatiefnemers: dierenartsen Maarten van den Bosch, Stef van Roessel, Marco Nillesen, Marcel van der Putten en Geert van Dinther. Met ruim 100 jaar ervaring onder […]


Dactari zegt 250.000 euro toe aan garantiefonds blauwtongvaccins

8 mrt 2024

Dactari Dierenartsencoöperatie heeft 250.000 euro toegezegd aan het garantiefonds voor vaccinaties tegen blauwtong serotype 3. Het garantiefonds is een gezamenlijk initiatief van Ketenorganisatie Schapenhouderij Nederland (KOS) en de Nederlandse Schapen- en geitenfokkers Organisatie (NSFO).

BRD bij kalveren, een pijnlijke aandoening vereist een effectieve aanpak

6 mrt 2024 | Kennispartner

BRD (Bovine Respiratory Disease) is een belangrijke oorzaak van ziekte en in sommige gevallen, sterfte bij jonge kalveren. Het is een multifactoriële aandoening met een grote economische impact. BRD is ook een erg pijnlijke aandoening.

Immunologische respons bij intradermale entingen

5 mrt 2024 | Kennispartner

In de varkenshouderij is het verbeteren van de immuniteit door middel van vaccinaties van cruciaal belang voor het bevorderen van diergezondheid en het verminderen van ziekte-uitbraken. Hiervoor worden steeds meer intradermale entingen ingezet. In dit artikel richten we ons op de immunologische respons bij intradermale entingen, hoe werkt dit en is het resultaat vergelijkbaar met intramusculaire entingen?

Minister komt met alternatief voor wijziging artikel 2.1 Wet dieren

4 mrt 2024

Demissionair minister Adema van LNV wil komen met twee pakketten met dierenwelzijnsmaatregelen, via wijziging van de artikelen 2.2 en 2.8 van de Wet dieren, als alternatief voor het aanpassen van artikel 2.1. Dat heeft hij de Tweede Kamer laten weten. Op 4 maart werd over het voorstel van Adema gedebatteerd door de vaste commissie voor LNV van de Tweede Kamer. Op 19 maart stemt de Tweede Kamer over Adema's alternatief en over nieuwe amendementen die op 4 maart werden ingediend door Kamerleden.


Harold Bok benoemd tot hoogleraar Educational Scholarship in Veterinary Medicine

4 mrt 2024

Harold Bok is per 1 januari 2024 benoemd tot hoogleraar Educational Scholarship in Veterinary Medicine aan de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht. De leerstoel slaat een brug tussen onderwijstheorie en actuele vraagstukken vanuit de onderwijspraktijk. Bok is ook vice-decaan Onderwijs bij de faculteit.