NIEUWS


‘Dierenarts is een mooi en sociaal vak’

20 sep 2023

Dick de Lange is een van de eerste dierenartsen in Nederland die zich richtte op één diersoort: melkvee. De Lange staat bekend om zijn schat aan kennis van voeding van melkvee. Begin augustus ging hij met pensioen. Vakblad Veearts sprak met hem. “Dierenarts zijn betekent hard werken, maar het is een mooi en sociaal vak.”

Verminderde immuniteit tijdens de transitie naar lactatie

20 sep 2023 | Kennispartner

De transitie periode is een risicovolle periode voor een melkkoe, waarin opmerkelijke veranderingen plaatsvinden in het immuunsysteem. Inzicht en kennis over deze veranderingen is essentieel om de koe een zo gunstig mogelijke overgang naar een gezonde lactatie te geven. Welke rol vervullen leukocyten en lymfocyten tijdens de periode peripartum?

Adema wil zo min mogelijk vertraging bij transitie landbouw

20 sep 2023

Demissionair minister Adema wil de komende nog stappen zetten om te zorgen dat de transitie in de landbouw ondanks de demissionaire status van het kabinet zo min mogelijk vertraging oploopt. Dat schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer.

Vlekziekte is een belangrijk gezondheidsprobleem in de varkenshouderij

20 sep 2023 | Kennispartner

Vlekziekte is een veelvoorkomende bacteriële infectie die varkens wereldwijd treft. Deze ziekte wordt veroorzaakt door de bacterie Erysipelothrix rhusiopathiae en heeft aanzienlijke economische gevolgen voor de varkenshouderij.

Veldproef met vaccin tegen vogelgriep begonnen

19 sep 2023

De veldproef met twee vectorvaccins tegen hoogpathogene vogelgriep is begonnen. Voor de proef krijgen in totaal 1.800 kuikens op twee Nederlandse pluimveebedrijven een vogelgriepvaccin. Dat meldt het ministerie van LNV. De proef duurt twee jaar en wordt uitgevoerd door de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht, Wageningen Bioveterinary Research en de GD.


‘Geen vaccin beschikbaar tegen blauwtong serotype 3’

19 sep 2023

Er is op dit moment geen geschikt vaccin beschikbaar tegen blauwtong serotype 3 (BTV 3). Dat schrijft minister Adema van LNV in een brief aan de Tweede Kamer. BTV 3 is hoogstwaarschijnlijk het blauwtongvirus dat onlangs is vastgesteld bij schapen en enkele  runderen in Nederland. Het virus is inmiddels op 18 bedrijven aangetroffen.


Afrikaanse varkenspest bij zeven wilde zwijnen in Zweden

12 sep 2023

Het Afrikaanse varkenspestvirus is begin september aangetroffen in monsters van zeven dode wilde zwijnen in een gebied 145 km ten noordwesten van Stockholm, Zweden. Dat meldt het Zweedse nationale veterinaire instituut (SVA).

Ontworm uw pluimvee en varkens met Fluboral®

6 sep 2023 | Kennispartner

Wormbesmettingen bij pluimvee en varkens kunnen zorgen voor long- en darmproblemen met een impact op de gezondheid en prestaties van de dieren. Worminfecties komen voor bij alle huisvestingssystemen, maar vooral de dieren in systemen met vrije uitloop of scharrelstallen lopen het meeste risico. Wormbesmettingen hebben een grote financiële impact op het bedrijf waardoor een correcte en effectieve ontwormingsstrategie noodzakelijk is, naast het toepassen van preventieve maatregelen.