NIEUWS


Nieuw onderzoek naar impact van mastitis op melkproductie

18 okt 2021 | Premium

Dat mastitis een grote impact heeft op de melkproductie is wel bekend. Het komt ook naar voren uit nieuw Belgisch onderzoek. De onderzoekers analyseerden melkverliezen van 4.553 behandelde mastitisgevallen op 41 melkveebedrijven met melkrobots


Vlaams onderzoek naar rol leptospirose bij abortussen

13 okt 2021

In Vlaanderen wordt onderzoek gedaan naar de rol van leptospirose bij abortussen. Dat meldt Dierengezondheidszorg Vlaanderen (DGZ).

Longspoeling (BAL) als diagnostisch middel bij luchtwegaandoeningen

6 okt 2021 | Kennispartner

De ‘r’ zit weer in de maand, de periode van het jaar waarin het risico op luchtwegproblemen bij kalveren toeneemt. Dit geeft aanleiding voor een overzicht van luchtwegaandoeningen. Welke luchtwegpathogenen werden met name gevonden in longspoelingen in de afgelopen jaren en hoe is de uitslag te interpreteren? De antwoorden op deze vragen vindt u in onderstaand artikel.

Nieuwe bachelor leidt studenten op voor Diergeneeskunde, Farmacie en Geneeskunde

6 okt 2021

De Universiteit Utrecht start op 1 september 2022 met de nieuwe interdisciplinaire bacheloropleiding 'Zorg, gezondheid en samenleving'. Daarmee wil de universiteit inspelen op de maatschappelijke vraag naar breed opgeleide professionals in de humane en veterinaire gezondheidszorg. 


Bewegingsvrijheid in het vrijloopkraamhok

6 okt 2021 | Premium

Dragende zeugen huisvesten in groepen. Sommigen hielden dat ooit voor onmogelijk. Maar tijden veranderen. Zelfs de kraamzeug kreeg meer bewegingsvrijheid. Toch wordt ze jaarlijks nog circa 12 van de 52 weken ingesloten. Komt daarin met vrijloopkraamhokken ook verandering?

Inwendige vervetting van koeien, oorzaak en gevolg

6 okt 2021 | Kennispartner

De GD (Gezondheids Dienst voor dieren) constateert al langere tijd inwendige vervetting bij dieren die bij hen voor onderzoek worden aangeboden. Waardoor wordt dit mogelijk veroorzaakt en wat kunnen we er aan doen?

Belgisch verbod op onverdoofd slachten niet in strijd met Grondwet

30 sep 2021 | Premium

Het Grondwettelijk Hof in België heeft geoordeeld dat een algemeen verbod op onbedwelmd slachten in Vlaanderen en Wallonië niet in strijd is met de grondwet. Daarmee wordt het eerdere oordeel gevolgd van het Hof van Justitie van de Europese Unie in december 2020. Verschillende joodse en moslimverenigingen waren tegen dat oordeel in beroep gegaan.


RIVM: Q-koortspatiënten niet vaker of ernstiger ziek door coronavirus

29 sep 2021

Er zijn geen aanwijzingen dat mensen die eerder Q-koorts hadden vaker of ernstiger ziek werden door het coronavirus. Dat blijkt uit onderzoek van het RIVM.