NIEUWS


Nog onduidelijkheid over gevolgen amendement Wet dieren

16 jul 2021

Het is nog onduidelijk wat de door de Partij voor de Dieren voorgestelde wijziging (amendement) van de Wet dieren voor gevolgen heeft. Wel worden gezelschapsdieren uitgesloten van de wetswijziging, schrijft demissionair minister Schouten in een brief aan de Tweede Kamer. De wetswijziging is in mei door zowel Tweede Kamer als Eerste Kamer aangenomen. Dat zorgde voor de nodige beroering in het parlement en in de samenleving.


KNMvD: dierenarts voldoende bewust van belangrijke positie bij melden dierziekte

15 jul 2021

De expertgroep zoönosen noemt in haar rapport 'Zoönosen in het vizier' de afhankelijke positie van de dierenarts een punt van zorg omdat dit zou kunnen leiden tot vertragingen bij het melden van dierziekten/zoönosen. De KNMvD zegt in een reactie de zorgen van de expertgroep te begrijpen, maar heeft "geen aanwijzingen dat dierenartsen zich onvoldoende bewust zijn van de belangrijke positie die zij innemen om dierwelzijn en volksgezondheid te bewaken".


‘Verbod op geiten onthoornen tast dierwelzijn aan’

21 jul 2021

Als geiten horens hebben, kunnen ze elkaar ernstig verwonden. "Denk hierbij bijvoorbeeld aan een wond aan een uier waardoor afvoer uiteindelijk de enige optie is. Dit tast het dierwelzijn meer aan dan het onthoornen zelf. Het onthoornen vindt immers plaats onder algehele narcose en dieren krijgen pijnstilling na." Dat vertelt dierenarts Judith Bierens op Vakbladgeitenhouderij.nl.


‘Team overstromingen’ voor veterinaire zorg in Limburg

19 jul 2021

Voor de veterinaire zorg in het door watersnood getroffen gebied in Limburg, heeft de KNMvD in samenwerking met dierenartsen in de regio Limburg een ‘team overstromingen’ gevormd dat in contact staat met de GD, de faculteit Diergeneeskunde, de NVWA, het ministerie van LNV en de FVE.


Lager droogzetterverbruik bij verlengen VWP meerderekalfskoeien.

19 jul 2021

In een onderzoek van Wageningen Livestock Research naar duurmelken binnen het project 'Lactatie op Maat' resulteerde het verlengen van de vrijwillige wachttijd na afkalven tot inseminatie (VWP) van 50 naar 200 dagen in een lager droogzettergebruik op jaarbasis bij meerderekalfskoeien.

De wereld van reproductie bij zeugen

14 jul 2021

Dr. Antonio Vela is afgestudeerd in 1998, en sinds 2017 een geassocieerd professor aan de Faculteit Diergeneeskunde van Zaragoza.

BCS: Mag het een paar kilo meer zijn?

14 jul 2021

De Body Condition Score (BCS) is een methode om de vetreserves van een koe te beoordelen. Waarom is het belangrijk dat koeien niet te dik of te schraal zijn? En wanneer is dan een koe te dik of te schraal?

Coccidiosebehandeling binnen eerste drie levensdagen is effectiever

13 jul 2021

Een behandeling van biggen tegen coccidiose met de actieve stof toltrazuril is binnen de eerste drie levensdagen van de big aanzienlijk effectiever dan eenzelfde behandeling op een later tijdstip. Dat blijkt uit onderzoek van de universiteit van Wenen in samenwerking met Ceva Santé Animale op 23 bedrijven in België en Nederland.