NIEUWS


Atypische variant van BSE bij rund in Zuid-Holland

2 feb 2023

Wageningen Bioveterinary Research (WBVR) heeft een atypische variant van BSE gevonden in het kadaver van een 8-jarige koe in Zuid-Holland. Het bedrijf werd direct geblokkeerd. Dat meldt het ministerie van LNV.


Onderzoek naar alternatieven voor formaline in voetbaden

31 jan 2023

De GD doet in 2023 - 2024 onderzoek naar de effectiviteit van alternatieven voor formaline in voetbaden voor koeien. Dat meldt ZuivelNL.


KoeKompas per 1 januari een SGD-erkend BGP-format

25 jan 2023

Het KoeKompas is sinds 1 januari 2023 een SGD-erkend BGP-format. Het betreft een tussenoplossing die de overgangsregeling vervangt, zo meldt de SGD in haar nieuwsbrief.


Veerkracht

VEERkracht Congress: microbioom centraal

25 jan 2023 | Premium

Op 20 september organiseerde VEERkracht Veterinaire Kenniscoöperatie u.a. voor de tweede keer het VEERkracht Dairy Congres. Het microbioom in het maagdarmkanaal van de melkkoe stond centraal.


Dierenartsen willen zelf DNA afnemen bij wolvenaanval

23 jan 2023

Als vee mogelijk is aangevallen door een wolf, kan het even duren voordat er iemand van B12 komt om celmateriaal af te nemen voor DNA-onderzoek. Zolang er geen DNA-materiaal is afgenomen mag een dierenarts een gewond dier niet behandelen of laten inslapen. Daarom willen dierenartsen zelf DNA-materiaal afnemen. Dat meldt RTV Drenthe.


Vaccin krijgt vogelgriep niet klein

17 jan 2023

Maternale antilichamen kunnen de oorzaak zijn van het niet succesvol vaccineren van kippen tegen vogelgriep. Dat blijkt uit onderzoek van Xue Pan. Pan is met het onderzoek gepromoveerd aan Wageningen University & Research.


Ongewoon virulente IBR-uitbraak in Noord-Nederland

13 jan 2023

In een klein gebied in Noord-Nederland zijn vanaf de kerstdagen in korte tijd zes melkveebedrijven hun IBR-vrije status verloren. Op drie bedrijven waren er positieve neusswabs met duidelijke symptomen en sterfte van volwassen koeien. Het blijkt een ongewoon virulente uitbraak, waarbij lokale verspreiding via erfbetreders zeer aannemelijk is. Dat meldt de GD.

Mastitis bij melkgeiten, waar te beginnen met diagnostiek?

11 jan 2023 | Kennispartner

Uiergezondheidsproblemen op melkgeitenbedrijven kunnen tot grote frustratie leiden van de veehouder. Een te hoog kiem of tankcelgetal of te veel uitval van geiten door blauwuier komt regelmatig voor. Om te weten waardoor de problemen worden veroorzaakt is het inzetten van de juiste diagnostiek belangrijk. Nog belangrijker is een juiste interpretatie van de uitslagen door u als dierenarts.