NIEUWS

Uiergezondheidsproblemen door S. uberis vraagt om een gedegen plan van aanpak

10 aug 2022 | Kennispartner

Wereldwijd zien we de laatste jaren een trend van een verschuiving van de prevalentie van meer koegebonden kiemen als S. aureus naar de meer omgevingsgebonden kiemen als E. coli en S. uberis. In veel landen is een toenemende trend zichtbaar van mastitis veroorzaakt door S. uberis. Ook in Nederland bleek uit de monitoring van Royal GD dat in 2021 S. uberis met 20% de koploper was van de bacteriologie uitslagen van individuele melkmonsters.

Detectie ketose sneller met bloedtest

10 aug 2022 | Premium

Met een bloedtest is ketose bij koeien ongeveer twee dagen eerder te detecteren dan met een melk- of urinetest. Dat blijkt uit Canadees onderzoek.


‘Ons Dactari Fonds’ ontving al enige aanvragen

10 aug 2022

'Ons Dactari Fonds' heeft al enige aanvragen in behandeling genomen en verwacht binnen afzienbare tijd de eerste financiering te kunnen gaan verstrekken aan 'initiatieven die het professionele leven van de diergeneeskundige practicus verbeteren'.


Andere diagnostiek voor coccidiose en giardiose bij kalf

9 aug 2022

Voor het bevestigen van de diagnose Eimeria of Giardia bij kalveren via mestonderzoek, heeft de GD sinds kort een andere methode die meer informatie levert en sneller is.


Aimad Torqui divisiehoofd Europa, Geneesmiddelgebruik en Veterinair bij aCBG

3 aug 2022

Aimad Torqui start op 1 september 2022 als divisiehoofd Europa, Geneesmiddelgebruik en Veterinair bij het agentschap College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (aCBG). Het aCBG valt onder het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Puntjes op de i voor PRRS aanpak!

27 jul 2022 | Kennispartner

Toen een PRRS-virusinfectie voor het eerst gerapporteerd werd in de Verenigde Staten van Amerika werd de ziekte omschreven als "mystery swine disease". Hoewel er nog steeds aspecten van dit virus zijn die passen bij deze beschrijving, zijn er ook al veel vragen beantwoord.

‘Studie naar microplastic in vlees en zuivel zegt niets over risico voor diergezondheid’

26 jul 2022 | Premium

Onderzoekers van de Vrije Universiteit Amsterdam (VU) vonden microplastics in vlees van koeien en varkens en in zuivel. Als mogelijke oorzaak noemden ze veevoer waarin microplastics werden gevonden. Maar meer onderzoek is nodig en deze studie zegt volgens de onderzoekers niets over het risico voor de gezondheid van de dieren en voor menselijke consumptie.


HPAI bij vossen vooral in de hersenen

26 jul 2022 | Premium

Het HPAI-virus H5N1 dat bij drie wilde vossen in Nederland werd gevonden, heeft zich aangepast aan zoogdieren. Dat meldt Wageningen Bioveterinary Research na verdere analyse. Volgens het onderzoeksinstituut is het bovendien opmerkelijk dat het virus vooral in de hersenen aanwezig was, terwijl het een luchtwegvirus betreft.